Snijders&Rockoxhuis - Tentoonstelling - Nu te zien

FINIS TERRAE - 17/11/2022 – 26/02/2023
Het einde. Een begin.

PRAKTISCHE  INFORMATIE

FINIS TERRAE kan je vinden op 13 locaties doorheen de binnenstad. Vaak gratis, soms betalend.srh finisterrae webblokje n 02

GRATIS LOCATIES 

Galerie Geukens & De Vil • Gert Voorjans (étalage) • Ackermans & van Haaren • Hortus Conclusus (tuin Sint-Joris kerk) • Tuin O.L.V. Kathedraal •  Mechelsesteenweg 8 (1e verdieping) • Vlaeykensgang •  Sint-Niklaaskapel •  Studio Lene Van Look (étalage) • Pandstraat

BETALENDE LOCATIES

Museum Plantin-Moretus •  Nottebohmzaal • Snijders&Rockoxhuis.

Voor een bezoek aan deze locaties koop je een FINIS TERRAE combi-ticket: Kostprijs 15€. 
Reducties zoals A-kaart, ICOM, jongeren-tarief...enz zijn niet geldig voor dit ticket!

TICKETS KOPEN

Koop een FINIS TERRAE combi-ticket via deze website. Met dit ticket heb je toegang tot de 3 betalende locaties.
Aan de balie van het museum ontvang je in ruil voor je ticket een stempelkaart. Met deze kaart bezoek je gratis Museum Plantin-Moretus en de Nottebohmzaal. (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

stempelkaart 20221121 132707

KOOP JE TICKET

RONDLEIDINGEN MET GIDS

Bezoek FINIS TERRAE in groep!  Professionele gidsen begeleiden je in een boeiende wandeling langs unieke locaties in de Antwerpse binnenstad.
Kies de formule die bij je past.
Deze rondleidingen boek je bij galerie Geukens & De Vil.

LEES MEER

FINIS TERRAE. EEN KUNSTWANDELING

Exact vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling ECCE HOMO (2017-2018) organiseert galerie Geukens & De Vil FINIS TERRAE, een grootschalige kunstwandeling rond één universeel thema: onze planeet.  Op 13 unieke locaties in de Antwerpse binnenstad tonen 50 hedendaagse kunstenaars werk dat hun visie op dit thema verbeeldt. Bewust wordt gekozen voor levende, Belgische kunstenaars en kunstenaars die in België resideren. Zo wil FINIS TERRAE een blik werpen op onze wereld vandaag, alsook de veerkracht van de mens en de kracht van kunst in de verf zetten.

Van de Maya’s tot De Bijbel, van Maarten Luther tot Isaac Newton, de geschiedenis is gevuld met theorieën over het einde der tijden. Vandaag confronteren globale noodsituaties – de klimaatcrisis, toenemend extremisme, de aanhoudende vluchtelingencrisis, COVID-19, … – ons met de grenzen van onze wereld en de waarde van onze planeet. Maar crisissituaties zetten ook geesten in beweging. Zo genereerde de corona-pandemie een verhoogd bewustzijn over het belang van gezondheidszorg en groepeerden bottom-up bewegingen zich om tegengewicht te bieden aan problematieken die jarenlang genegeerd bleven.

Net zoals ECCHE HOMO wordt ook deze tentoonstelling gelinkt aan Human Rights Watch. Hierbij wordt gefocust op de divisie milieu en op de humanitaire gevolgen van klimaatverandering.

Organisator: Geukens & De Vil.   Curatoren: Yasmine Geukens, Marie-Paule De Vil, Lien Craps & Eric Rinckhout

Data: 17 november 2022 – 26 februari 2023

KUNSTENAARS IN HET SNIJDERS&ROCKOXHUIS

Berlinde De Bruyckere • Thierry De Cordier • Sanam Khatib • Maarten Vanden Eynde • Cindy Wright • Ben Sledsens • Jan Van Imschoot • Charles Degeyter • Babs Decruyenaere• Lara Gasparotto • Peter De Meyer • Emmanuel Van Der Auwera.

 

Familiereünie in het Snijders&Rockoxhuis

Adriaen en Catharina Rockox bezoeken met hun 13 kinderen hun kleinzoon Nicolaas.

De Antwerpse Sint-Jacobskerk geeft het beroemde Van Hemessen-drieluik in langdurige bruikleen aan het Snijders&Rockoxhuis.

kn003601totaalbeeld uitknip rechtMet de steun van Onroerend Erfgoed Vlaanderen start de stad Antwerpen met de restauratie van de Sint-Jacobskerk. De uitvoering van de werken verloopt in twee grote fasen en neemt een tiental jaar in beslag. Half januari 2019 sluit de kerk het schip en de zijbeuken. Intussen blijven het transept, het koor en de kranskapellen wel open. Dat heeft tot gevolg dat een aantal belangrijke altaren en kunstwerken niet meer voor het publiek toegankelijk zijn, zoals Het laatste oordeel of de Rockox-triptiek van de hand van Jan van Hemessen (Hemiksem, ca. 1500 – 1556/57).

Dit indrukwekkende drieluik zal voor ongeveer vijf jaar te gast zijn in het museum Snijders&Rockoxhuis.

Adriaen Rockox (1460-1540), kamerheer van Keizer Karel, en Catharina van Overhoff (1486-1549), verwant met de heren van Breda en de adellijke familie van Liere, hadden veel aanzien in Antwerpen. Ze woonden in de Keizerstraat waar ze diverse panden in bezit hadden. In 1515 verwierven ze in de Sint-Jacobskerk de Sint-Dymphnakapel, waar zij beiden na hun dood zouden worden bijgezet. Een twintigtal jaar later bestelden ze een drieluik bij Jan van Hemessen. Het middenpaneel stelt het Laatste 0ordeel voor. De zijluiken tonen de echtgenoten Rockox - Van Overhoff met hun dertien kinderen. Catharina is rechts voorgesteld met haar tien dochters en Adriaen is links te zien, in het gezelschap van zijn drie zonen, onder wie Adriaen junior, de vader van onze voormalige burgervader Nicolaas.

Welkom in het Snijders&Rockoxhuis.

Snijders Rockox openingsafficheNicolaas Rockox en Frans Snijders waren spilfiguren in het Antwerpen van de baroktijd. Beiden drukten ze hun stempel op het culturele en sociale leven van hun stad.

Nicolaas als burgemeester, Frans als bedreven schilder van dieren en stillevens. 20 jaar lang waren ze ook buren: ze woonden in twee aangrenzende woningen in de Keizerstraat.

Beide panden, met zorg gerestaureerd, behoren tot het patrimonium van KBC, dat het Rockoxhuis al langer openstelde als museum en daar nu het Snijdershuis aan toevoegt.

De leefwereld van hun zeventiende-eeuwse bewoners wordt er opgeroepen met stukken uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen uit Belgische en buitenlandse verzamelingen.

Over de schouders van Nicolaas en Frans kijken we naar kunst maken en kunst bevorderen, naar verzamelen en etaleren, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige baroktijd.

Kom het ontdekken!