Snijders&Rockoxhuis - Wat is er te doen: Bezoek scholen

Bezoek scholen

De toegang tot het Snijders&Rockoxhuis is gratis voor elke leerling en lera(a)r(es).

In museum Snijders&Rockoxhuis hebben scholen de keuze uit een ruim aanbod van gratis of betalende programma's. Kijk even lager op deze pagina.  Wij helpen je bij het maken en vastleggen van je keuze.

Uiteraard zijn ook scholen met een eigen programma welkom in het Snijders&Rockoxhuis. Vertel ons per mail van je komst. Dan bekijken we samen hoe we dit best aanpakken. 

Tot slot. Zoek je een leuke, aparte locatie voor de lunch met de klas?  Wij stellen graag onze mooi gewelfde ontvangstkelder ter beschikking. 

Heb je vragen of wens je een medewerker van het museum Snijders&Rockoxhuis te spreken, dan kan je ons steeds bereiken:  

Keizerstraat 10, 2000 Antwerpen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel 03/201.92.50

 

Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.voor reservaties van
- gratis onderwijsprogramma's
- de nieuwe rondleiding 'In de voetsporen van Rubens'
- de toegangstickets, de ontvangstkelder en de filmzaal.

Mail naar Schoolbezoek | Ontdek onze activiteiten | Experience Antwerp voor reservaties van
- betalende onderwijsprogramma's (rondleidingen met gids)

Boeking van het programma en de betaling van een gids loopt via Experience Antwerp.
Een gids begeleidt graag een 20-tal leerlingen.
De kostprijs voor een gids bedraagt € 100 + €5 reservatiekosten(deze vallen ten laste van het museum).

Onderwijsprogramma's - BETALEND.

Museumles : 'Het dierenrijk van Nicolaas en Frans'

Lager onderwijs: 9-12 jaar
Wat: een interactieve rondleiding met gids, kleine opdrachten en grote dialogen
Duur : 1:30 uur
Taal : NL                              Reservatie & betaling : Experience Antwerp | Bezoek Antwerpen | Plan je bezoek

SNijders Rockoxhuis bezoek rockox feest3Op deze ontdekkingstocht doorheen het museum kom je ogen en oren te kort.  Het dierenrijk van Frans en Nicolaas is eindeloos.
Soms zie je schilderijen waar alleen dieren opstaan, maar meestal moet je zoeken naar verscholen dieren en kleine, wondermooie insecten. Of zie je ze afgebeeld op kastjes, kommetjes, beelden of andere kleine voorwerpen.  De gids helpt je kijken, zoeken, vinden, maar vooral in dialoog ontdekken!

Museumles : 'Over leven en de kunst'

Secundair onderwijs : 1ste, 2de en 3de graad
Wat : een activerende rondleiding met een gids
Duur : 1:30 uur
Taal : NL                              Reservatie & betaling : Experience Antwerp | Bezoek Antwerpen | Plan je bezoek

klas in zaal 9 met ipad en gsm 2 kleinDe gids ontdekt samen met de leerlingen het leven achter de schermen van een 17de -eeuwse patriciërswoning. Door aandachtig kijken, onderzoeken, filosoferen en discussiëren vormen de leerlingen zich een beeld van de maatschappij, de kunst en het dagelijks leven in het Antwerpen van de 17de eeuw.

Museumles : 'In de voetsporen van Rubens'

Secundair onderwijs : 2de en 3de graad
Wat : een activerende rondleiding met een gids
Duur : 1:30 uur
Taal : NL                              Reservatie & betaling : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

klas in zaal 9 met ipad en gsm 2 bijgekniptDuik samen met een gids in de wereld van P.P. Rubens. Naar aanleiding van 'Rubens te gast' toont ons museum tal van werken uit het door verbouwingswerken gesloten Rubenshuis. Ontdek alles over de leefwereld van Ruben: Rubens als ondernemer, zijn relaties met zijn huispersoneel, zijn nauwe contacten met Nicolaas Rockox en Frans Snijders.

Onderwijsprogramma's  - GRATIS.

Film : Dit is Nicolaas Rockox!

Lager onderwijs : 6-12 jaar
Wat : een leuke tekenfilm
Duur : 00:04 uur
Taal : NL                              Reservatie : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.foto nicolaas rockox film

Een tekenfilm uit de 17de eeuw? Ja hoor. Nicolaas Rockox is voor deze gelegenheid een stripfiguur die ons meeneemt naar zijn leefwereld en ons zijn vrienden voorstelt.
Je kan deze film  vooraf thuis of in de klas reeds bekijken, of op het grote scherm in de filmzaal van het museum.
Een leuke intro om kennis te maken met een lang vervlogen tijd.

Droom van een vis - NIEUW!

Lager onderwijs, 6 – 10 jaar / Secundair onderwijs 1ste graad
Wat : een film
Duur : 00:09 uur
Taal : NL                             Reservatie  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.doeboek wnw

StadsPeter, Peter Holvoet-Hanssen, vertelt in het museum, bij een schilderij van Frans Snijders, Droom van een vis, een verhaal van Noëlla Elpers. Of hoe op een originele manier een schilderij tot leven komt.
Je kan deze film vooraf thuis of in de klas reeds bekijken, of op het grote scherm in de filmzaal van het museum. Aansluitend heb je de gelegenheid om naar het schilderij te gaan kijken en / of een ander programma in ons aanbod te volgen.

Doe-boekje : 'Beste buren'

Lager onderwijs : 9-12 jaar
Wat: een interactief doe-boekje
Duur : 01:00 uur
Taal : NL                              Reservatie : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.JS RockoxBoekje FINAAL AANGEPAST 2 drukklaar Page 01

Ben je nieuwsgierig van aard? Duw jij soms in een vreemd huis een deur op een kier wat verder open om de sfeer te snuiven of om gewoon wat te gluren?
Dan ben je van harte welkom in het huis van twee 17de -eeuwse voorname patriciërs, Nicolaas en Frans.  Aan de hand van dit boekje, een echt hebbedingetje, ga je op ontdekkingstocht. Alleen of met je klasgenootjes. Je leraar of juf zullen je graag helpen, maar wedden dat je het helemaal alleen kunt? Veel plezier

Het boekje kan je personaliseren en na afloop in de klas of thuis verder naar hartelust kleuren, invullen, versieren....  Of wie durft het aan om het receptje eens te proberen?

NIEUW - Spel & Quiz : Waar/Niet Waar  - DIGITAAL

Lager onderwijs, 10 – 14 jaar / Secundair onderwijs 1ste graad
Wat : Spel & Quiz.  Leuke Waar/Niet Waar vragen
Duur : 1:30 uur
Taal : NL                             Reservatie  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Houden jullie van raadsels oplossen? klas zaal 8 met gsm kleinElk voorwerp of elk schilderij in de historische huizen van Nicolaas en Frans hebben wortels in de 16de en de 17de eeuw. De geportretteerden zien er een beetje stijf deftig uit en misschien wat vreemd gekleed. Maar toch geven ze aan de hand van kleine elementen geheimen prijs. Net zoals bepaalde voorwerpen die zich niet onmiddellijk laten raden waarvoor ze van nut waren in het verre verleden en waarvoor wij vandaag andere oplossingen hebben.Leuke waar/niet waar – vragen bieden je de sleutel tot de geheimen.

Dit spel is ook digitaal beschikbaar. Na het scannen van de QR-code wandelen leerlingen gewapend met hun eigen smartphone door het museum en lossen de vraagjes op.  De eindscore per persoon geeft aan welke student tot 'Slimste mens van de 16de en 17de eeuw' wordt gekroond.

Film : Malou van de Mussen.

Lager onderwijs, Secundair onderwijs 1ste en 2de graad
Wat: een film
Duur: 00:15 uur
Taal: NL                             Reservatie : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

foto nicolaas rockox filmStadsPeter, Peter Holvoet Hanssen, vertelt over Malou, een verhaal van Noëlla Elpers.

Malou is een bijzonder dienstmeisje, dat na wat omzwervingen in het huis van de burgemeester Nicolaas Rockox terecht komt en er woont en werkt. Een warm verhaal van een jeugdige jonge meid uit de 17de eeuw.
Je kan de film op voorhand thuis of in de klas bekijken, of op het grote scherm in de filmzaal van het museum.
Aansluitend heb je de gelegenheid het museum te bezoeken / of een ander programma in ons aanbod te volgen. 

VERNIEUWD - App-tour : Rock Rockox -  DIGITAAL

Secundair onderwijs, 1ste, 2de en 3de graad - in kleine groepjes
Wat: een fantastiche app tour + papieren bundel met extra opdrachten
Duur : minimaal 01:30 uur - tot 1/2 dag.
Taal : NL                              Reservatie : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

beeld secundairRock mee met Nicolaas Rockox en Frans Snijders, de Antwerpse burgemeester en de barokschilder.
Samen organiseren zij een festival.  Maar ze hebben uw hulp nodig. Ga in groepjes aan de slag en organiseer het feestje van de 17de eeuw!
Met een interactieve app maak je kennis met de tijd van Rockox. Jij ontwerpt de barok-affiche voor het evenement, stelt het menu en de playlist samen en kiest een gepaste outfit voor jezelf.
Het spel wordt gespeeld in groepjes van 3 tot 5 leerlingen. Elk groepje ontvangt een iPad en gaat na een korte introductie aan de slag. Een bundel met extra opdrachten en een in te vullen tijdslijn, zorgen voor bijkomende kadering/verdieping.

Achteraf presenteer je jouw resultaten aan de anderen.  Rock on!

iPad : Op ontdekking door twee patriciërswoningen - DIGITAAL

Secundair onderwijs, 2de en 3de graad - individueel
Wat : iPad-begeleiding met beeldherkenning en audiotour
Duur : zelf te bepalen, gemiddeld 01.00 uur
Taal : NL, F, E, D                             Reservatie : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

snijders rockoxhuis individueel ipadLaat je leiden door een virtuele gids. De slimme iPad voelt waar je in het museum bent en vertelt in elke zaal een korte intro via de koptelefoon. Daarna ga je zelf aan de slag. Richt je toestel naar een kunstwerk en je krijgt op een bondige en aangename manier het verhaal achter het beeld te lezen.

Elke leerling maakt gebruik van een eigen iPad met headset
(headsets worden omwille van corona voorlopig niet ter beschikking gesteld)

De iPad vormt in combinatie met de WAAR/NIET WAAR vragen een mooi pakket.

NIEUW - Nicolaas Rockox en Frans Snijders, wereldburgers

NT2 en OKANklassen
Wat: Begeleiding door gespecialiseerde gidsen, onder vorm van een programma in dialoog
Duur: 1:30 uur
Taal: NL                                        Reservatie : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.nt2

Universele thema’s, zoals multiculturaliteit, diversiteit, reizen, armoede, import/export, voeding... af te lezen van onze kunstvoorwerpen, zijn de kern van de dialogen die geleid worden door professionele gidsen.

Omwille van het sociaal engagement dat het museum aangaat, neemt museum Snijders&Rockoxhuis de kosten voor deze gidsbeurten voor zijn rekening.