Blind date

Portretten van de Phoebus Foundation
Van 14 maart tot 31 december 2020

Portretten uit de renaissance en de barok, wat moeten we met die lang vergeten mensen van eeuwen geleden? Ze staren ons aan, soms met een monkellachje, of negeren ons compleet. Zonder een woord te zeggen. Toch hebben ze ons zo veel te vertellen. Over hun boeiende levens, wie ze waren, of hoopten te zijn. Laat je ogen over de werken dwalen en ontdek hoeveel hints erin verborgen zijn.

De Phoebus Foundation bezit een schat aan zulke portretten, zo veel en divers dat we er een tentoonstelling mee konden samenstellen die het genre van de portretschilderkunst in al zijn facetten belicht: van selfie tot groepsportret. De tentoonstelling vindt plaats op twee locaties in de Antwerpse Keizerstraat.

In het Snijders&Rockoxhuis is Nicolaas Rockox uw gastheer. Zelf liet hij zich meermaals portretteren: als intellectueel, politicus en societyfiguur. In zijn woning zijn talrijke van zijn tijdgenoten te gast, deftige dames, rijke heren, hoogwaardigheidsbekleders, maar ook keukenmeiden en jolige types.

In de Keizerskapel, wat verderop in de straat, gaat het er ingetogener aan toe. Geloven is een serieuze zaak, maar wie zich als stichter laat vereeuwigen wil natuurlijk goed voor de dag komen.

Naast de portretten vind je in de tentoonstelling ook de accessoires waarmee de mensen poseerden: hun kanten zakdoeken, handschoenen, rammelaars, juwelen en nog zoveel meer. Dat maakt ze nog tastbaarder.

Ga face-to-face met mensen die je zelf zou kunnen zijn. Waag je aan een blind date.

Afb8 Rombouts

Copyright : Theodoor Rombouts, Kaartspelers (met zelfportret), ca. 1620
Antwerpen, The Phoebus Foundation.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snijders&Rockoxhuis respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen