Snijders&Rockoxhuis - Publicaties/shop

Publicaties

Op pad met Frans Snijders.

Snijders Rockoxhuis op pad met frans snijders coverFrans Snijders of Franchoijs zoals hij officieel signeerde heeft vooral naam gemaakt als stilleven- en dierenschilder tijdens de eerste helft van de 17de eeuw. Zijn scherp oog, zijn kennis van de natuur en zijn originele composities vormden voor vele kunstenaars een inspiratiebron tot diep in de 19de eeuw. Frans Snijders werd in 1579 in Antwerpen geboren en is er overleden in 1657. Hij woonde vanaf 1622 naast Nicolaas Rockox in de Keizerstraat. KBC, dat beide panden in eigendom heeft, sluit het Rockoxhuis even om een nieuwe opstelling voor te bereiden en het Snijdershuis mee in het museumparcours te integreren. Het Snijders&Rockoxhuis zal eind februari 2018 zijn deuren openen voor het publiek.

 

Intussen nodigen we je uit om met ons in de Antwerpse binnenstad op zoek te gaan naar die voorname patriciër
wiens artistieke kwaliteiten zeer gewaardeerd werden.

Download deze wandeling

 

Met Rockox op pad.

rockox op pad coverEen stadswandeling in Antwerpen.

De burgemeester neemt je mee van zijn stadstuin in de Keizerstraat, langs zijn tuin in de Nieuwstad (Eilandje) naar de kathedraaltuin. Hij loopt ons voor en steekt nieuwsgierig zijn hoofd binnen in menig tuin, verscholen achter poortjes. Hij maakt met ons een lus van 3 km tuinplezier!

Download voor mobiel  

Download voor desktop en tablet

 

Kunstboek - 500 jaar verzamelen in Antwerpen, een passioneel verhaal.

500 jaar verzamelen in Antwerpen, een passioneel verhaal.Het Gulden Cabinet is een ode aan verzamelaars. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Rockoxhuis verbeelden een fictieve Antwerpse kunstverzameling uit de Gouden Eeuw, een tastbaar musée imaginaire.

Dit kunstboek gaat een stapje verder en stelt elf Antwerpse kunstverzamelaars voor die in al hun diversiteit en met hun specifieke visie en interesse, over een periode van vijf eeuwen, belangrijke kunstverzamelingen hebben vergaard en daarmee hebben bijgedragen tot de roem van Antwerpen. Uiteraard telde Antwerpen veel meer dan de elf verzamelaars die hier in dit boek voorgesteld worden. Het is slechts een greep uit de rijkdom die achter de gevels van rijke burgerwoningen verscholen zat. Dit boek is niet meer in voorraad.

 

Malou van de Mussen

Malou van de MussenEen nieuwe historische roman van Noëlla Elpers, voor tieners en ouder. Malou van de Mussen speelt als maartje een rol de patriciërswoning van Nicolaas Rockox. De tuin van het mooie burgemeestershuis is voor haar een plek om te verwijlen, om te genieten en te dromen. Dit boek is te koop aan de balie van het Rockoxhuis.

 

Biografie Leen Huet en Jan Grieten
"Nicolaas Rockox Burgemeester van de Gouden Eeuw "

Snijders Rockoxhuis nicolaasrockox

De kunsthistorici Leen Huet en Jan Grieten hebben een nieuwe biografie over Nicolaas Rockox gescheven, een biografie die deze 17de-eeuwse patriciër in een hedendaagse context plaatst. Deze nieuwe publicatie is meteen getuige dat in die tijd sociaal engagement, mecenaat en maatschappelijk verantwoord ondernemen eveneens troeven waren om een stad zijn kwaliteitlabel te geven. De auteurs hebben hiervoor diverse archieven uitgepluisd en zijn nog verrassende details op het spoor gekomen. De Rockox-biografie is enkel in het Nederlands uitgegeven bij Meulenhoff / Manteau – Antwerpen. Dit boek is niet meer in voorraad.