Aanwinsten en bruiklenen museum Snijders&Rockoxhuis.

Onze collectie wordt regelmatig aangevuld.

Het Snijders&Rockoxhuis verzamelde verschillende nieuwe aanwinsten voor haar museum, vooral langdurige bruiklenen uit musea en privéverzamelingen maar ook nieuwe aankopen. Stuk voor stuk kwaliteit die het verhaal van Nicolaas Rockox en Frans Snijders in het Antwerpen van de 17de eeuw verder gestalte geeft.

Ontdek deze werken in onderstaand overzicht of boek een ticket voor een museumbezoek.

 BESTEL JE TICKET

MAART 2024

Langdurige bewaargeving uit de Collectie Vlaamse Gemeenschap aan het Snijders&Rockoxhuis

Catharina van Hemessen  (Antwerpen, 1528 - na 1567), Portret van een jonge vrouw en haar hond.
Olieverf op paneel, Collectie Snijders&Rockoxhuis – Collectie Vlaamse Gemeenschap

Catharina was de vroegste Zuid-Nederlandse renaissancekunstenares van wie gesigneerd werk is bewaard. Zij was de dochter van de beroemde Jan van Hemessen, tevens haar leermeester, van wie in het museum de heilige Hiëronymus te bewonderen is. Ze schilderde vooral portretten van welvarende burgers, meestal vrouwen en jonge meisjes. Ze maakte ook enkele kleinere religieuze taferelen.

Wie deze jonge dame was weten we niet. Haar kledij is ca. 1550 te dateren, en vervaardigd uit dure stoffen, fluweel, linnen, kant en borduurwerk. Samen met haar gouden juwelen, verraadt haar outfit haar rijke en wegestelde afkomst. Ze heeft onder haar arm een hondje bij zich. Vrouwen en meisjes werden in die tijd vaker met een huisdier geportretteerd. 

 

Catharina-Van-Hemessensmall

Partners

KMSK Koninklijke musea voor schone kunsten van België Nationale Loterij Museum Leuven VleeshuisPhoebus snijders rockoxhuis logo Klara snijders rockoxhuis logo DS