KAMER 9 Bovencamer – Vogels en stillevens

In deze kamer zie je een knap staaltje van de stillevens en dierentaferelen die Snijders en zijn collega’s penseelden. Dé trendsetter in dat genre was Joachim Beuckelaer, schilder van markttaferelen.

Snijders Rockoxhuis Bovenkamer StillevenFrans Snijders (Antwerpen, 1579–1657)

  • Stilleven
  • Olieverf op paneel
  • Antwerpen, Snijders&Rockoxhuis, inv. 85.3

Dit is een stilleven met een gevoel voor vitaliteit in een ruimtelijke compositie, een perfecte, natuurlijk ogende en harmonieuze schikking en gracieuze curven die beweging suggereren. Een denkbeeldige diagonaal van links boven, de frivole tak met abrikozen, tot rechts onder, de dode vogeltjes, versterkt de compositie. De dode vogeltjes benadrukken letterlijk het thema van de Nature Morte of het stille leven. De voorwerpen worden bestreken door een schitterend koel licht, de achtergrond blijft in het donker gehuld. Het fruit getuigt van uiterste versheid, net geplukt, zoals bijvoorbeeld de druiven, met hun volle volume en met het halfmatte, blinkende oppervlak dat sappigheid garandeert.

snijders rockoxhuis bovenkamer festoen met bloemenFrans Snijders (Antwerpen, 1579–1657) en Jan Brueghel I (Brussel, 1568 – Antwerpen, 1625) en Navolger van Peter Paul Rubens (Siegen, 1577 – Antwerpen, 1640)

  • Festoen met bloemen, fruit en twee putti
  • Olieverf op doek
  • © Madrid, Museo del Prado, inv. P01420

Dit schilderij is het resultaat van een mooie samenwerking tussen vermoedelijk drie kunstenaars. Jan Brueghel zou de bloemen voor zijn rekening genomen hebben, Frans Snijders de vruchten en Rubens of een navolger de twee putti. Het bijzondere van dit werk is dat het reeds vóór 1636 in het bezit was van de Spaanse koning Filips IV. Jan Brueghel en Frans Snijders waren goed bevriend. Hij ontmoette Jan Brueghel na zijn terugkeer uit Italië in 1596. Jan Brueghel had veel meer dan zijn broer aandacht voor het detail, een zin voor precisie waarmee ook Snijders getalenteerd was. Jan werd Frans’ mentor.

 

Partners

KMSK Koninklijke musea voor schone kunsten van België Nationale Loterij Museum Leuven VleeshuisPhoebus snijders rockoxhuis logo Klara snijders rockoxhuis logo DS

Snijders&Rockoxhuis respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen