Snijders&Rockoxhuis - Gillis Claesz. d'Hondecoeter, 1575-1638 - Doop van de Moorse kamerling

Collectie schilderijen

Gillis Claesz. d'Hondecoeter, 1575-1638

Doop van de Moorse kamerling

Olieverf op doek
Snijders&Rockoxhuis inv. 77.83

De Hondecoeter was een leerling van Gillis van Coninxloo II (Antwerpen 1544 – Amsterdam 1607). Het tafereel speelt zich af in een boslandschap in de traditie van Gillis van Coninxloo.

In het midden van de zestiende eeuw ontwikkelde het landschap zich tot een zelfstandig genre. Dit schilderij is daar een mooi voorbeeld van. Het landschap is als achtergrond gebruikt, waarbij de bomen dienst doen als coulissen.
Verder is het boslandschap gestoffeerd met het verhaal van De doop van de Moorse kamerling. Het onderwerp is ontleend aan de Handelingen der Apostelen (8: 26-40). Op bevel van een engel begaf de diaken Philippus zich op weg van Jeruzalem naar Gaza. Hij ontmoette daar de Moorse kamerling die op terugweg was van een pelgrimstocht naar Jeruzalem. In zijn reiswagen las hij het boek Jesaja, maar begreep er de inhoud niet van. Philippus bood hem aan de tekst te verklaren. Aan de hand van het Oude Testament verkondigde hij de leer van Christus.Bij een water gekomen vroeg de kamerling te worden gedoopt.


Snijders&Rockoxhuis respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen