Snijders&Rockoxhuis - Maarten De Vos, 1532-1603 - De vierschaar van de Brabantse Munt te Antwerpen

Collectie schilderijen

Maarten De Vos, 1532-1603

De vierschaar van de Brabantse Munt te Antwerpen

Olieverf op paneel
Snijders&Rockoxhuis, inv. 77.4

Dit meesterwerk werd recent van zijn vergeelde vernis en zijn oude retouches ontdaan. De Vos, een zestiendeeeuwse wegbereider van de barok, schilderde dit gerechtigheidstafereel in 1594 voor de rechtbank van de Brabantse Munt. Het moest de rechters en rechtzoekenden herinneren aan hun plichten en verantwoordelijkheid.

In het midden staat vrouwe Justitia, de Gerechtigheid, met de weegschaal en het zwaard. Ze overwint bedrog en geweld. Links zien we Mozes met de tafelen der wet en keizer Justinianus, die het Romeinse recht codificeerde. Rechts naast Justitia zien we Numa Pompilius, de tweede koning van Rome. Geïnspireerd door de nimf Egeria vaardigde hij sacrale wetten uit. Uiterst rechts vooraan is de Romeinse geleerde Caius Plinius Secundus afgebeeld, met zijn hand rustend op de wetenschappelijke boeken die hij schreef. Bovenaan staan de opdrachtgevers van het schilderij, de leden van het Serment van de Munt van Brabant.


Snijders&Rockoxhuis respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen