Erfgoeddag Vlaanderen.

Zondag 28 april 2019

Hoe maakt u het ?  Met liefde natuurlijk!

 

erfgoedddag 2019Nieuwsgierig naar hoe een kunstenaar in de 17de eeuw een schilderij of een meubel voor de eeuwigheid wist te maken? Zin om ook eens in de tekenpen te kruipen en een voorbereidende studie te schetsen of een ontwerp voor een tegel te maken?

De lectoren aan de Universiteit Antwerpen, Afdeling Restauratie Conservatie, dompelen je graag onder in het leven achter de schermen van oude kunst!  En curator Hildegard van de Velde vertelt je tijdens enkele Slow Art-sessies over 'the making of ' van pronkmeubelen.

Demo Schilderen: Van grondlaag tot schilderij, o l v Mie Robbe

Als liefhebber van schilderijen, staan we oog in oog met de verfhuid beschermd door een laag vernis. Maar aan dit eindresultaat gaat een hele voorbereiding vooraf die mede het uitzicht van een schilderij bepaalt. Een demonstratie van grondstoffen en dragers maakt veel duidelijk.

Demo Papier: Een tekenworkshop, o l v Mie Robbe

Aan de basis van elk kunstwerk, uit welke materie ook, ligt altijd een ontwerptekening. Een vlugge schets, een gedetailleerd ontwerp of een verfijnd detail… een museum als het Snijders&Rockoxhuis leent zich hier ideaal om de vingers te oefenen, maar je kan je ook laten sturen door een expert ter zake.  

Demo Glasschilderen: De geheimen van gebrandschilderd glas o l v Monique De Caluwe

Het beschilderen van glas is zeer bijzonder en een eeuwenoude techniek. Om op glas een afbeelding aan te brengen gebruikte men glasverf die uit metaaloxiden bestaat. Deze werkwijze werd tijdens de Middeleeuwen vaak gebruikt in glas-in-lood ramen. Kom kijken en luisteren naar het verhaal van een verloren gewaand gebrandschilderd venster dat uit zijn scherven herrezen is. Of hoe een ongeval geheimen heeft prijsgegeven.

Demo Fotografie: ‘Van Grondstoffen tot kunstwerk’ o l v Lieselot Doms

Doorlopend demofilmpjes van de studenten fotografie.

Demo Keramiek: The making of van majolicategels o l v Stefanie Bauvois

Uit een handje vol klei kan een gladde tegel tevoorschijn worden getoverd. Hoewel arbeidsintensief was het aanbrengen van tegels op muren in de 17de eeuw goedkoper dan goudleder aan de wand te bevestigen. Maar ook het beschilderen van tegels vergt veel vakmanschap. Een demo in oude technieken, kleuren en decoratie.

Demonstraties en workshops tussen 10.00 uur en 13.00 uur

Afspraak: in de kelder van het Museum Snijders&Rockoxhuis

 

Slow Art: Van hout tot meubel… o.l.v Hildegard Van de Velde

Onder leiding van conservator Hildegard Van de Velde gaan we samen op ontdekking naar 'the making of ' van pronkmeubelen in het museum.
Het is allemaal met een stuk hout begonnen, op het einde van de rit primeert het decoratieve op het functionele en wordt een opbergmeubel een pronkstuk.

Slow Art  10.30 uur  (30 minuten)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Slow Art 11.30 uur  (30 minuten)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tarief: Gratis

Locatie: Snijders&Rockoxhuis, Keizerstraat 10, Antwerpen

Snijders&Rockoxhuis respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen