KAMER 10 Voorcamer aende straete – Muziek

Nicolaas Rockox en Frans Snijders hebben Gaspar Duarte en zijn familie te gast, een bekende Antwerpse juwelier van Portugese origine, met een passie voor muziek. Gaspar heeft een goede zangstem en speelt onder meer viool en klavecimbel. Zijn kinderen delen die muzikaliteit. Zodra zijn dochters oud genoeg zijn organiseert Gaspar huisconcerten waarop hij met zijn dochters Leonora, Catharina en Francisca optreedt. Op het podium staan hun instrumenten klaar, een viool, een viola da gamba, een luit, een theorbe en een gitaar. Uit het atelier van de familie Ruckers-Couchet, de allerbeste klavierbouwers van onze generatie, schittert een prachtig virginaal. Geef niet alleen je ogen, maar ook je oren de kost.

snijders rockoxhuis muziekkamer duarte gonzales coques atelierGonzales Coques (Antwerpen, 1614–1684) en atelier

  • Omgeving Gonzales Coques, Familie Duarte?
  • Olieverf op doek
  • ©Leipzig, Museum der Bildenden Künste, inv. G1609

Gonzales Coques leerde het vak bij genreschilder Pieter Brueghel III en stillevenschilder David Rijckaert II. Toch zou hij zelf vooral naam maken als portretschilder.
Wie er aan twijfelt of de Duarte’s van muziek hielden, hoeft slechts naar dit schilderij te kijken. Dit portret door Coques stelt de familie Duarte aan ons voor. Aan de linkerzijde zit vader Gaspar I (ca. 1584–1653) te midden van zijn zonen Gaspar II (1616–1685), die een viola da gamba (basgamba) bespeelt, en Diego (1612–1691). Aan de rechterzijde staat moeder Catharina (1584–1644). Ze houdt een partituur in de ene hand terwijl ze in de andere hand een gitaar aanneemt die dochter Leonora (1610–1678) aanreikt.

snijders rockoxhuis muziekkamer duarte klavecimbelAndreas Ruckers I (Antwerpen, 1579–1651/53)

  • Klavecimbel
  • Antwerpen, 1644
  • Antwerpen, Museum Vleeshuis| Klank van de Stad, inv. AV.2137

Andreas Ruckers I was een zoon van Hans Ruckers, de grondlegger van het familiebedrijf. Hans verhuisde omstreeks 1575 vanuit Mechelen naar Antwerpen. Omstreeks 1584 vestigde hij zijn atelier in de Jodenstraat. Daar zouden zijn zonen Joannes en Andreas en zijn kleinzoon Joannes Couchet eveneens klavecimbels bouwen.
Een welstellende Antwerpenaar had minstens één klavecimbel of virginaal in huis, liefst uit de ateliers van de beroemde familie Ruckers. Dit instrument is een typisch voorbeeld van een klavecimbel van deze familie: de marmerbeschildering aan de buitenzijde, het dolfijnenmotief boven het klavier, het ‘A R’-rozet en de spreuk op het deksel. Maar het was natuurlijk vooral de krachtige, heldere klank die muziekliefhebbers in heel Europa ertoe aanzette om een Ruckers-klavecimbel te bestellen.

 

Partners

KMSK Koninklijke musea voor schone kunsten van België Nationale Loterij Museum Leuven VleeshuisPhoebus snijders rockoxhuis logo Klara snijders rockoxhuis logo DS

Snijders&Rockoxhuis respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen