Snijders&Rockoxhuis - Hans Bol, 1534-1593 - Panoramisch gezicht op Antwerpen en zijn haven, gesign. 1583

Collectie schilderijen

Hans Bol, 1534-1593

Panoramisch gezicht op Antwerpen en zijn haven, gesign. 1583

Tempera en gouache op velijn geschilderd en op hout gekleefd
Snijders&Rockoxhuis inv. 2003.1

Hans Bol behoorde tot de Mechelse school van landschapschilders.
In 1572 vluchtte hij uit Mechelen, dat door de Spanjaarden belegerd werd, naar Antwerpen. Maar toen ook Antwerpen in 1584 in de greep van de Spaanse troepen kwam, week Bol uit naar de Noordelijke Nederlanden. Hij is er in Amsterdam overleden.

Dit prachtige stadsprofiel van Antwerpen wordt gedomineerd door de spits van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de verdwenen kerktoren van de Sint-Michielsabdij. Tussen die twee gebouwen prijkt de toren van de Sint-Andrieskerk. Links in het stadsbeeld vangen we nog een glimp op van de later gesloopte Sint-Walburgiskerk, die wat verscholen ligt achter het Steen. Deze miniatuur dateert van net voor de Spaanse inval. Niets verraadt het komende onheil voor Antwerpen: er is nog vlot scheepsverkeer en een drukke bedrijvigheid op de Schelde.


Snijders&Rockoxhuis respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen