Kunst in de kijker

snijders rockoxhuis bovenkamer festoen met bloemenDit schilderij is het resultaat van een mooie samenwerking tussen vermoedelijk drie kunstenaars.
Jan Brueghel zou de bloemen voor zijn rekening genomen hebben, Frans Snijders de vruchten en Rubens of een navolger de twee putti

Het bijzondere van dit werk is dat het al vóór 1636 in het bezit was van de Spaanse koning Filips IV.

Frans Snijders ging vanaf 1593 bij Pieter Brueghel de Jonge, de broer van Jan Brueghel, in de leer. Maar belangrijker voor Snijders was de ontmoeting met Jan Brueghel, die in 1596 na een zestal jaren uit Italië terugkeerde. Jan Brueghel had veel meer dan zijn broer aandacht voor het detail, een zin voor precisie waarmee ook Snijders getalenteerd was. Jan werd Frans’ mentor. Hij heeft Snijders onder meer beïnvloed met zijn gezichten op Mariemont, een kasteel met schitterende tuinen, waar de Aartshertogen ontspanning zochten. Later hebben ook Brueghels vruchtenslingers Snijders geïnspireerd.

 

Frans Snijders (Antwerpen, 1579–1657),
Jan Brueghel I (Brussel, 1568 – Antwerpen, 1625) en
Navolger van Peter Paul Rubens (Siegen, 1577 – Antwerpen, 1640)

Festoen met bloemen, fruit en twee putti
Olieverf op doek

Madrid, Museo del Prado, inv. P01420

Snijders&Rockoxhuis respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen